Варіанти побудови системи контролю адекватності процесу гемодіалізу - Мосьпан, Д. В.; Мосьпан, В. О.; Барильченко, Д. І. (ХНУРЕ, 2019)
Останніми роками у всьому світі спостерігається постійне зростання кількості пацієнтів, що одержують лікування програмним гемодіалізом. На нинішньому етапі розвитку заміщувальної ниркової терапії найбільшої актуальності набувають питання з покращення якості життя, повноцінної реабілітації пацієнтів з хронічною нирковою недостатністю, а також профілактики віддалених ускладнень. Їх вирішення стає неможливим без забезпечення адекватності (тобто цільового степеню очищення крові пацієнтів) як окремо взятої процедури гемодіалізу, так і діалізного лікування в цілому. Запропоновано алгоритм поліпшення стану хворого на ниркову недостатність як під час процедури, так і в міждіалізний час, за рахунок створення інформаційно-вимірювальної біотехнічної системи оцінювання адекватності гемодіалізу.
Keywords: гемодіаліз; біосенсор; біомоніторинг