Методи фільтрації звукових сигналів на фоні стаціонарних завад - Дремова, К. О. (My University, 2019)
Об'єкт дослідження – спотворення акустичних мовних сигналів при впливі адитивних стаціонарних або квазістаціонарних завад. Мета дослідження – підвищення розбірливості мовних сигналів в умовах стаціонарних або квазістаціонарних завад. Виконано аналітичний огляд відомих методів і алгоритмів шумоподавлення для покращення розбірливості зашумлених мовних сигналів. Проведено вибір методів фільтрації, найбільш ефективних для підвищення розбірливості мови на фоні шумів. Програмно реалізований найкращий з обраних метод фільтрації сигналу. Розроблено програму в MATLAB для експериментального дослідження алгоритмів фільтрації. Методом експертних оцінок отримані оцінки якості фільтрації мовних сигналів, що показують ефективність дослідженого алгоритму
Keywords: акустика; звук; звуковий сигнал; динамічний шумоподавлювач; мовний сигнал; метод спектрального віднімання; стаціонарний шум; шумоподавлення