Вплив нелінійних характеристик виконавчих механізмів на динамічні властивості систем автоматичного регулювання та методи їх компенсації - Коваленко, О. А.; Бондаренко, С. В. (ХНУРЕ, 2025)
У статті розглядається вплив нелінійних характеристик виконавчих механізмів на динамічні властивості систем автоматичного регулювання. До таких нелінійностей належать зони нечутливості, люфти, насичення та сухе тертя, які зумовлюють погіршення точності, збільшення часу перехідних процесів та можливість виникнення автоколивань. Проаналізовано основні прояви цих нелінійностей, їх роль у зміні якості регулювання та методи компенсації негативного впливу, що ґрунтуються на корекції зворотних зв’язків, використанні елементів із змінною структурою та застосуванні лінеаризації за зворотним зв’язком.
Keywords: система автоматичного регулювання; виконавчий механізм; нелінійна характеристика; зона нечутливості