Дослідження та розробка системи штучного освітлення на основі тонкоплівкових органічних світлодіодів - Позднякова, А. О. (My University, 2024)
Об’єкт дослідження – структура джерела випромінювання освітлювача для рослин. Мета роботи – оптимізація складу та конструкції освітлювача для тепличних та кімнатних рослин виходячи з найбільш ефективної спектральної характеристики. Метод дослідження – аналітичний метод порівняння спектральних характеристик різних випромінювачів, вибір випромінювачів за основними характеристиками: ефективність, екологічність освітлювачів. Розглянуто декілька типів випромінювачів, у результаті всебічного аналізу у якості елемента освітлювача був обраний органічний тонкоплівковий світлодіод. Результати роботи можуть використовуватися для проектування освітлення в теплицях, для вирощування рослин (овочі, фрукти, домашні рослини).
Keywords: освітлювач; напівпровідник; світлодіод; штучне освітлення; люмінесцентна лампа