Розробка та дослідження методів машинного навчання в задачах аналізу біомедичних зображень для визначення патологій очей - Гур`єв, М. І. (My University, 2025)
Об’єкт дослідження – методи на основі машинного навчання для аналізу та класифікації біомедичних зображень за фотографіями очного дна. Метою кваліфікаційної роботи є розробка, опис, впровадження та експериментальна оцінка сучасних підходів до машинного навчання і створення глибоких нейронних мереж, для підвищення точності, надійності та їх практичного застосування для автоматизованого виявлення патологій ока на основі зображень очного дна. Методи дослідження – теоретичний аналіз, розгляд роботи з даними, обробка вхідних зображень, оптимізація тренування моделей, аналіз та дослідження технологій для побудови моделей машинного навчання, для використання у розробці. Результатами дослідження є проведений аналіз поставленої проблеми, розгляд наявних моделей та їх будови, опис процесу збору та обробки тренувальних даних моделі, використання технік аугментації даних та балансування класів, опис можливих способів покращення якості моделей машинного навчання, тренування моделей з допомогою трансферного навчання та тестування якості отриманих моделей.
Keywords: патології очей; розпізнавання зображень; трансферне навчанн