Інтелектуальне стиснення інформації засобами фрактального аналізу - Короткий, А. Є. (My University, 2024)
Метою магістерської кваліфікаційної роботи є розробка нейронної обчислювальної системи (НОС) з застосуванням алгоритмів фрактального стиснення зображень та штучного інтелекту. Під час розробки проекту проведено вичерпний аналіз представлених на ринку методів стиснення мультимедійних матеріалів, в основному заснованих на ітераційних функціональних системах та розбитті зображення на блоки. Також розглянуто сучасні підходи до обробки зображень із застосуванням згорткових нейронних мереж, автоенкодерів та інших архітектурних рішень, що використовуються для глибокого навчання та інтегруються у процес стиснення. В результаті аналізу розроблено структуру нейронної мережі, що відповідає основним вимогам, а саме: здатна автоматично виявляти та аналізувати прості та часто повторювані патерни у зображеннях для оптимізації процесу фрактального стиснення. Інтеграція розробленої мережі з традиційними алгоритмами дозволяє підвищити ефективність та якість стиснення, а також значно зменшити обчислювальні витрати та час обробки. Основна мета кваліфікаційної роботи є створення системи стиснення, яка забезпечить достатню якість відновлення зображень та зменшить витрати на стиснення, зберігання матеріалів, розміщених на сервері агрегації та маршрутизації повідомлень.
Keywords: фрактальне стиснення; стиснення зображення; обробка даних; алгоритми стиснення