Математичні моделі та методи використання інфрачервоного зображення для розпізнавання об’єктів - Зощук, М. М. (My University, 2024)
Об’єкт дослідження – математичні моделі, об’єкти для розпізнавання за інфрачервоним зображенням. Мета роботи – підвищення ефективності (за критеріями точності та швидкодії) розпізнавання об’єктів на інфрачервоних зображеннях та відеопослідовностях шляхом подальшого розвитку методу розпізнавання об’єктів та рішень його реалізації. Для досягнення поставленої мети необхідно виконати наступні завдання: проаналізувати проблеми, які виникають при виявленні об’єктів в оптикоелектронних пристроях; дослідити відомі запатентовані технічні рішення, які здійснюють виявлення об’єктів в інфрачервоному діапазоні; навести огляд сучасних методів виявлення об’єктів при роботі в реальному часі; удосконалити обраний метод виявлення та проведено оцінку отриманих результатів. Методи дослідження – аналіз математичних моделей та програмні бібліотеки для роботи з інфрачервоним зображенням. У даній роботі було розглянуто математичні моделі та розпізнавання математичних моделей на інфрачервоному зображенні, заснований на застосуванні технологією формування інфрачервоних зображень, що генерує сцену на основі різниці інфрачервоного випромінювання між об’єктом і фоном. Інфрачервоне зображення має низку переваг перед камерами та лідарами, оскільки вони отримують інформацію у видимому діапазоні спектра.
Keywords: інфрачервоне зображення; розпізнавання об’єктів