Класифікація об’єктів фінансового моніторингу: критерії та індикатори підозрілості - Перепелиця, О. М. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2021)
У статті досліджується правові норми у сфері встановлення та класифікації об’єктів фінансового моніторингу видів фінансових операцій залежно від критеріїв та індикаторів, розроблених суб’єктами державного фінансового моніторингу та доповнених суб’єктами первинного фінансового моніторингу. Робиться висновок, що для виявлення операцій, що виступають об’єктами фінансового моніторингу потрібні чіткі критерії та індикатори, що дозволяють швидко та точно визначити серед кола фінансових операцій ті, що пов’язані з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом. Розглянуто критерії ризику за типом клієнта, за географічною підставою, за типом послуги (продукту), за каналом постачання послуги (продукту). Диференційовано індикатори підозрілості фінансових операцій на індикатори, що стосуються діяльності чи поведінки клієнта, індикатори, що стосуються фінансових операцій клієнта та індикатори за різними видами продуктів (послуг). Підкреслюється, що проблема щодо визначення чітких та типових видів критеріїв та індикаторів фінансових операцій є важливою та актуальною у сучасних відносинах, що складаються у сфері фінансового моніторингу між державою та учасниками відповідних фінансових операцій. // The article investigates legal norms in the field of establishing and classifying objects of financial monitoring of types of financial transactions, depending on the criteria and indicators developed by subjects of state financial monitoring and complemented by subjects of primary financial monitoring. It is concluded that to identify operations that act on financial monitoring objects are needed clear criteria and indicators that allow it to quickly and accurately identify among the circle of financial transactions, which are related to the laundering of proceeds from crime. The risk criteria for the client type are considered, according to the geographical basis, by type of service (product), by the delivery channel of service (product). Differentiated indicators of suspect financial transactions to indicators relating to customer activities or behavior, indicators relating to customer financial transactions and indicators by various types of products (services). It is emphasized that the problem of defining clear and typical types of criteria and financial transactions indicators is important and relevant in modern relations that are in the field of financial monitoring between the state and participants in relevant financial transactions.
Keywords: об’єкти фінансового моніторингу; учасники фінансових операцій; класифікація критеріїв та індикаторів; критерії ризику; індикатори підозрілості фінансових операцій; легалізація незаконних доходів; відмивання коштів; типові та стандартні операції; financial monitoring objects; participants in financial transactions; classification of criteria and indicators; risk criteria; indicators of suspect financial transactions; legalization of illegal income; money laundering; typical and standard operations