Нормативно-правові засади забезпечення венчурного підприємництва - Жорнокуй, Ю. М. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2021)
Наукова робота присвячена дослідженню питання нормативноправового забезпечення венчурного підприємництва в Україні. Звертається увага на конституційні засади правового врегулювання можливості реалізації права на свободу творчої діяльності, у тому числі її здійснення на підприємницьких засадах. Зроблено висновок, що на сьогодні в Україні відсутнє законодавче забезпечення комерціалізації науки, не розроблено конкретні правові нормативи щодо функціонування її ринку, як наслідок, не закладено основи розвитку законодавства про венчурне підприємництво. // The scientific work is focused on studying the issue of regulatory legal provision of venture entrepreneurship in Ukraine. Particular attention has been paid to the constitutional principles of legal regulation of the possibility of realizing the right to freedom of creative activity, including its exercise on entrepreneurial principles. It has been concluded that Ukraine has currently no legislative provision for the commercialization of science; has no specific legal standards for its market’s functioning; as a result has no basis for the development of legislation on venture entrepreneurship.
Keywords: венчурне підприємництво; інноваційна діяльність; підприємницька діяльність; інтелектуальна власність; venture entrepreneurship; innovations; entrepreneurial activity; intellectual property