Підвищення ефективності системи відеозв'язку із БПЛА - Світличний, А. О. (My University, 2024)
В кваліфікаційній роботі проведений аналіз факторів, які обмежують широке застосування БПЛА, визначено, що основні фактори обмеження – мала дистанція зв’язку саме відеоканалу. Для оцінки потенційно досяжної відстані для різних каналів зв’язку і варіантів обладнання були використані моделі розповсюдження радіохвиль Окамура-Хата та та COST-231 Хата. Була виведена формула для оцінки потенційної відстані зв’язку. Побудовані залежності наочно показують залежності дистанції зв’язку для різного типу обладнання і як вони співвідносяться із відстанню прямої видимості. В роботі запропоновано варіант підвищення ефективності каналу відеозв’язку на частоті 5.8 ГГц із використанням виносного радіоприймача, який дозволяє підвищити дистанцію зв’язку при тих же самих параметрах обладнання. Отримані результати дослідженнь показали, що дистанція зв’язку може бути підвищеня приблизно втричі, відносно варіанту без його використання
Keywords: підсилення сигналу; аналоговий відеоканал; відеозв'язок