Спосіб контролю положення рейки паливного насоса двз і пристрій для його здійснення - Сокорчук, І. П.; Білогуб, О. В. (My University, 1998)
Спосіб контролю положення рейки паливного насоса ДВЗ, при якому положення рейки постійно вимірюють за кількістю кроків зв'язаного з нею дискретного електропривода від нульового положення, який відрізняється тим, що в процесі пуску і роботи ДВЗ незалежно відмічають положення рейки, яке відповідає двом характерним режимам, наприклад, режиму нульової подачі і режиму початку димлення, контролюють збіг початку відліку з нульовою подачею при пуску, режим початку димлення при роботі і в разі збігу кількості кроків, яка відповідає відмітці початку димлення, результати виміру залишають без зміни, в разі незбігу- кількість виміряних кроків встановлюють відповідно початку димлення і подальші виміри проводять з урахуванням нового виміру положення рейки. 2. Пристрій для контролю положення рейки паливного насоса ДВЗ, що містить мікро-ЕОМ, і кроковий електродвигун привода рейки, зв'язаний з мікро-ЕОМ, який відрізняється тим, що пристрій додатково містить дискретний датчик положення рейки паливного насоса, зв'язаний з мікро-ЕОМ І виконаний у вигляді датчика Холла та магнітної заслінки, зв'язаної з рейкою паливного насоса, при цьому заслінка має дві крайки, причому крайки розміщені таким чином, що при установленні рейки в положення, яке відповідає, наприклад, початку димлення - заслінка припиняє шунтування.
Keywords: ДВЗ; паливний насос; рейка паливного насоса; положення рейки; контроль положення рейки; двигун внутрішнього згоряння; мікро-ЕОМ; димлення