Взаємодія трубчатого електронного пучка з поверхневими хвилями плазмового циліндра - Глущенко, О. С. (My University, 2019)
Проаналізовано механізм нелінійної стабілізації азимутально-симетричних об'ємно-поверхневих електромагнітних хвиль E-типу в системі з діелектричним хвилеводом. Фізичною причиною збудження таких хвиль є резонанс Вавилова–Черенкова, а в основою механізму нелінійної стабілізації є ефект захвату електронів полем збуджувальної хвилі. Відмічено, що нелінійна стабілізація виникаючої резистивної нестійкості в системі з твердотільним плазмовим хвилеводом відбувається за рахунок ефекту самозахоплення електронів пучковою хвилею.
Keywords: електронний пучок; інкремент нестійкості; ефект Вавилова-Черенкова; ефект Доплера