Побудова моделі бізнес-процесу з використанням темпоральних знань при впровадженні процесного управління - Чала, О. В.; Богатов, Є. О. (ХНУРЕ, 2023)
Предметом дослідження є бізнес-процеси, що представляють собою послідовність робіт, яка забезпечується ресурсами та створює продукти та послуги, що мають цінність для клієнтів таких процесів. Метою є розробка підходу до вирішення задач впровадження процесного управління на основі автоматизованого виявлення темпоральних знань, що дозволяє встановити умови та обмеження на виконання дій процесу з урахуванням їх фактичної упорядкованості в часі і, тим самим, дає можливість врахувати персональні знання виконавців процесу як при побудові, так і при уточненні його моделі. Завдання: структуризація задач процесного управління з урахуванням взаємодії задач впровадження процесного управління та задач управління бізнес-процесами; розробка методу побудови прототипу бізнес-процесу з використанням темпоральних знань. Використовуваними підходами є: методи процесного управління, методи process mining, методи формування темпоральних знань. Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному. Розроблено метод побудови моделі бізнес-процесу «як є», що фактично виконується на підприємстві, з використанням темпоральних знань. Метод містить етапи формування темпоральних знань у вигляді правил, що визначають послідовність дій процесу у часі, виділення підмножин правил, що задають послідовне та паралельне або альтернативне виконання дій процесу, а також етапи моделі бізнес-процесу у вигляді графу потоків робіт, що враховує виявлені темпоральні правила. В практичному аспекті метод створює умови для реалізації постійного удосконалення бізнес-процесу на основі ітеративного виявлення та подальшого використання неявних знань виконавців, які знайшли відображення у темпоральних правилах.
Keywords: бізнес-процес; процесне управління; темпоральне правило; журнал подій; причинно-наслідковий зв'язок