Дослідження методів обробки астрономічного відео в завданні розпізнавання об'єктів - Плігунова, Е. В. (My University, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є дослідження методів обробки астрономічного відео для ефективного ототожнення небесних об'єктів. Актуальність теми дослідження зумовлена постійним зростанням обсягу астрономічних даних, які потребують обробки, а також необхідністю точного ототожнення об'єктів для подальших наукових досліджень. Сучасні технології та методи обробки відео дозволяють отримати нові знання про структуру та динаміку Всесвіту, що робить це дослідження важливим для астрономії. Об'єктом дослідження є процес обробки астрономічного відео. Він включає в себе технології, алгоритми та методи, які використовуються для аналізу відеоматеріалів з метою ототожнення астрономічних об'єктів. Предметом дослідження є конкретні методи та алгоритми обробки астрономічного відео. Вони дозволяють зменшити кількість помилкових сигналів і підвищити точність ототожнення об'єктів. Гіпотезою даного дослідження є припущення, що адаптація алгоритмів обробки астрономічного відео до специфічних умов спостережень здатна підвищити точність ототожнення небесних об'єктів. Це, у свою чергу, сприятиме зниженню кількості помилкових виявлень, оптимізації ідентифікації об’єктів та зробить процес доступнішим для широкого спектра користувачів, включаючи аматорів астрономії.
Keywords: астрономічне відео; кадр; медіаний фільтр; фільтр Гауса; фільтр Баттерворда; високочастотний фільтр