Дослідження копланарного спрямованого відгалужувача - Чарторійський, О. О. (My University, 2020)
Проведено короткий огляд теорії і техніки НВЧ спрямованих відгалужувачів. Проведено аналіз різних топологій мікросмужкових спрямованих відгалужувачів, відзначена складність створення малогабаритних відгалужувачів на зв'язаних лініях з сильним зв'язком. Досліджено можливість збільшення зв'язку в відгалужувачів на зв'язаних лініях, шляхом введення в конструкцію послідовного шлейфа і системи розімкнутих паралельних шлейфів. За допомогою чисельного моделювання показана можливість значного поліпшення параметрів відгалужувачів на зв'язаних лініях передачі, зокрема, збільшення коефіцієнта зв'язку практично до -3 дБ. Запропоновано конструкцію відгалужувача з наступними значеннями основних параметрів в смузі частот 15%: спрямованість 30 дБ, розв'язка -30 дБ, перехідне ослаблення -3.2 дБ робоче затухання - 2.9 дБ, втрати на віддзеркалення -22.5 дБ. Найкращі значення параметрів: спрямованість 47 дБ, розв'язка -50.3 дБ, перехідне ослаблення -2.86 дБ. робоче затухання -2.9дБ, втрати на віддзеркалення -37 дБ.
Keywords: спрямованний відгалужувач; пов'язані лінії передачі; спрямованний відгалужувач з сильним зв'язком