Розроблення системи автоматизації функціонування охоронної сигналізації аварійного витоку води у приміщенні - Савченко, К. П. (My University, 2025)
Об’єкт розробки – процесс керування охоронною сигналізацією, що реагує на аварійний витік води у приміщенні або на підприємстві. Предмет розробки – виявлення витоку та апаратна реалізація автоматизованої системи у середовищі Tinkercad. Мета роботи – розробка недорогої автономної системи для виявлення аварійного витоку води та генерування сигналу тривоги. У роботі виконано аналіз технічних засобів контролю протікання води та охоронних сигналізацій, що використовуються у побутових і виробничих умовах. Визначено обмеження комерційно доступних рішень і обґрунтовано необхідність створення доступної альтернативи з використанням відкритої апаратної платформи. Розроблено структурну схему системи, підібрано склад компонентної бази, розроблено алгоритм реагування на ознаки витоку води. Реалізовано макетну модель із виявленням тривожної ситуації, активацією звукової та світлової сигналізації, імітацією перекриття подачі води та керування електронавантаженням. Тестування проводилося у середовищі віртуального моделювання Tinkercad. Підтверджено відповідність логіки реагування умовам експлуатації, забезпечено стабільну роботу всіх елементів системи у типових сценаріях. Результатом роботи є прототип автоматизованої системи, придатної для подальшого впровадження в умовах обмежених ресурсів.
Keywords: аварійний витік води; виявлення витоку води; охоронна сигналізація