Застосування методу характеристик при комп’ютерному моделюванні перехідних режимів течії газу по ділянці трубопроводу - Костенко, М. Ю. (My University, 2024)
У даній кваліфікаційній роботі розглянута задача моделювання перехідних режимів течії газу з урахуванням кінетичної енергії. Проведено системний аналіз предметної області. Обрано та обґрунтовано вибір методу характеристик для досягнення поставлених завдань роботи. Розглянуто алгоритм розв’язання системи рівнянь математичної моделі перехідного режиму течії газу по ділянці трубопроводу з урахуванням кінетичної енергії та застосовано метод характеристик до обраної математичної моделі згідно з алгоритмом. Розроблено програмний продукт для розрахунку параметрів газового потоку, зокрема оцінки часу поширення хвилі збурення при перехідному режимі течії газу по ділянці трубопроводу. Проведений аналіз результатів чисельних експериментів
Keywords: перехідний режим течії газу; метод характеристик; рівняння напрямків характеристик; параметри газового потоку; обчислювальний експеримент; часовий шар