Застосування методу Бройдена при комп’ютерному моделюванні нестаціонарних режимів по ділянці трубопроводу великого діаметру - Охріменко, І. С. (My University, 2025)
В процесі виконання кваліфікаційної роботи було обрано ММ, що описує НР потоку газу по ДТВД з урахуванням ефекту Джоуля-Томсона. Для вирішення задачі моделювання було застосовано чисельний метод скінченних різниць з використанням рівномірної скінченно-різницевої сітки, та метод Бройдена для розв’язання нелінійних рівнянь. Програмно реалізована задача моделювання НР по ДТВД за допомогою математичного пакету Wolfram Mathematica 14.1. Проведено ряд обчислювальних експериментів, що підтверджують мож ливість використання методу Бройдена при комп’ютерному моделюванні НР по ДТВД. Новизна даного підходу полягає у поєднанні методу Бройдена для вирішення нелінійних різницевих рівнянь з урахуванням ефекту Джоуля-Томсона при моделюванні НР, що забезпечує точність розрахунків для ДТВД. Результати роботи можуть застосовуватись в системах прийняття рішень для управління газотранспортними системами, де використовуються трубопро води великого діаметру, особливо під час виникнення аварійних ситуацій для якомога швидшого усунення негативних наслідків та їх мінімізації. Застосування запропонованого методу дозволить покращити стабільність газопостачання.
Keywords: ефект Джоуля-Томсона; метод Бройдена; нестаціонарний режим; трубопровод великого діаметру