Розробка та оптимізація методів розпізнавання жестів у мобільних системах - Зубенко, С. П. (My University, 2024)
Метою кваліфікаційної роботи є дослідження методів розпізнавання жестів у мобільних системах допомогою методів машинного навчання, зокрема штучних нейронних мереж типу карт Кохонена. У ході виконання кваліфікаційної роботи досліджено ефективність кластеризації даних для розпізнавання жестів в мобільних системах за допомогою методів машинного навчання. Проведено дослідження методів кластеризації даних та методів машинного навчання. Особливу увагу приділено штучним нейронним мережам, зокрема картам Кохонена. Розроблено метод вдосконалення кластеризації даних за рахунок змін в решітці класичного апарату мереж Кохонена шляхом усунення недоліків мереж цього типу: граничного ефекту і появи "мертвих" нейронів. Проведено моделювання з використанням розробленого методу.
Development and Optimization of Gesture Recognition Methods for Mobile Systems
Keywords: карта Кохонена; нейронна мережа; машинне навчання; розпізнавання жестів