Спосіб дистанційного визначення локалізації джерел гострої токсичності водного середовища - Висоцька, О. В.; Григор'єв, О. Я.; Жолткевич, Г. М.; Левченко, О. В.; Носов, К. В.; Печерська, А. І.; Доброродня, Г. С.; Тарасова, А. Л. (My University, 2019)
1. Спосіб дистанційного визначення локалізації джерел гострої токсичності водного середовища, який включає вміщення у досліджуване водне середовище контейнера з тестовим живим біологічним Спосіб дистанційного визначенняом, як біологічний тест-об'єкт вміщують у контейнер легеневих черевоногих равликів, який відрізняється тим, що равликів перед внесенням контейнеру до водного середовища розташовують в нижній частині контейнера, яка після внесення контейнера до водного середовища буде цілком занурена у воду і мати контакт лише з водою, а у верхню частину контейнера, яка буде занурена у воду лише частково і контактує з повітрям, вміщують кришечку, що може пересуватися вздовж контейнера внаслідок руху равликів до повітря, і за наявністю або відсутністю зміни положення, а саме, переміщення кришечки за межі частини контейнера, заповненої водою, визначають наявність або відсутність гострої токсичності у місці локалізації вміщеного у досліджуване водне середовище контейнера. 2. Спосіб за пунктом 1, який відрізняється тим, що кришечка виконується з матеріалу яскравого кольору і переміщення кришечки до частини контейнера, вільної від води, визначається шляхом реєстрації зміни кольору в цієї частини контейнера. 3. Спосіб за пунктом 1, який відрізняється тим, що як біологічний тест-об'єкт вміщують у контейнер легеневих черевоногих равликів біологічного виду Planor barius comeus.
Keywords: водне середовище; токсичність; спосіб дистанційного визначення; біологічний об'єкт