Система контролю стомлення м’язів водія перед рейсом - Жемчужкіна, Т. В.; Носова, Т. В.; Малахова, О. Ю. (ХНАДУ, 2019)
В переліку оснащення постійного спеціального приміщення для проведення щозмінного передрейсового та післярейсового медичних оглядів водіїв транспортних засобів, передбаченому положенням про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, є засоби зв'язку та автоматизоване робоче місце, що забезпечує доступ до мережі Інтернет. Таким чином, додавши до персонального комп’ютера (або планшету чи ноутбуку) спеціальне програмне забезпечення та набір електродів для електроміографичного дослідження, можна об’єктивізувати оцінку стану водія на предмет фізичного стомлення, що може зменшити ризик виникнення ДТП.
Keywords: м'язи кінцівок; втома; огляд медичний; електрична активність; стомлення; ЕМГ-сигнал