Дослідження кепстральних коефіцієнтів голосового сигналу користувача системи автентифікації - Заіка, М. В. (My University, 2020)
Метою даної роботи є дослідження напрямків підвищення якості голосових систем автентифікації на основі використання фазових даних. Методи досліджень – аналіз, спостереження, вимірювання, моделювання та експеримент, узагальнення результатів і формування висновків. В роботі виконано аналіз поточного стану систем голосової автентифікації користувачів. Розглянуто їх переваги та недоліки. Особливу увагу приділено ви-користанню голосових систем автентифікації користувачів при побудові сучасних інформаційно-комунікаційних систем і локальних мереж, які мають суттєві пере-ваги в порівнянні з випадком, коли в якості системи доступу використовуються інші методи автентифікації користувача. Обґрунтовано, що основним напрямком підвищення якості систем голосової автентифікації є використання фазових даних оброблюваних матеріалів реєстра-ції. На прикладі оцінки мел-частотних кепстральних коефіцієнтів проведено дос-лідження фазового спектру голосового сигналу користувача, отриманого в проце-сі модельного експерименту. Виконані дослідження і розроблені процедури більш ефективної оцінки мел-частотних кепстральних коефіцієнтів за рахунок викорис-тання фазових даних голосового сигналу користувача системи автентифікації
Keywords: автентифікації; біометрія; голосовий сигнал; пароль; система доступу; фаза сигнала