Гуманізація системи виконання покарань як запорука виправлення засуджених - Таволжанський, О. В. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2021)
У статті наведені основні напрямки реформування системи виконання покарань для того аби зменшити кількість рецидивістів. Проаналізовано зарубіжний досвід, який показує, що взірцевими з цього питання вважаються ті країни, які гуманізували підхід до роботи із засудженими. На основі цього зазначені основні напрями необхідних реформ Україні у цій сфері: оптимізація системи покарань; соціально-виховна робота органів пробації та установ виконання покарань; відхід від підходу надмірної ізоляції особи; залучення економічних ресурсів у освіту та професійну підготовку засуджених і для створення належних матеріальних умов; удосконалення системи медичного захисту засуджених. // The article presents the main directions of reforming the punishment system to reduce the number of recidivists. The foreign experience, which shows that the issues of this issue are analyzed, which were humanized the approach to work with convicts. On the basis of this, the main directions of the necessary reforms of Ukraine in this area are indicated: optimization of the punishment system; socio-educational work of sampling and punishment institutions; departure from the approach of excessive isolation of the person; involvement of economic resources in education and professional training of convicts and to create proper material conditions; Improvement of the medical protection of convicts.
Keywords: виконання кримінального покарання; пробація; позбавлення волі; штраф; ресоціалізація; медичне забезпечення; соціально-виховні програми; реабілітація; fulfillment of criminal punishment; probation; imprisonment; fine; resocialization; medical support; social and educational programs; rehabilitation