Методи аналізу і синтезу перспективних симетричних криптографічних перетворень - Олійников, Р. В. (My University, 2014)
Дисертаційна робота присвячена вирішенню актуальної науково-технічної проблеми синтезу симетричних криптографічних перетворень, які забезпечують високий рівень стійкості та швидкодії. Вперше запропоновано методи оцінки складності виконання етапу побудови таблиць в умовах, коли потужність множини врахованих унікальних елементів близька до потужності множини значень невідомого стану криптографічного перетворення. Вперше запропонований метод порівняння високорівневих конструкцій симетричних блокових шіфрів дозволяє визначити найкращу конструкцію на основі співвідношення стійкості до кількості раундів перетворення. Вперше запропонований метод синтезу блокових шифрів на основі таємних несюр'єктивних S-блоків дозволяє безключове читання криптограм для сторони, яка авторизована, і забезпечує стійкість щодо розкриття для інших сторін.
Keywords: блоковий шифр; геш-функція; криптоаналіз; ланцюг Фейстеля; схема Лей-Мессі; SPN-структура; rainbow-таблиця; fuzzy-rainbow-таблиця; S-блок