Спосіб діагностики екологічного стану водної екосистеми - Висоцька, О. В.; Порван, А. П.; Беспалов, Ю. Г.; Жолткевич, Г. М.; Носов, К. В.; Кобрін, В. М. (ХНУРЕ, 2014)
Спосіб діагностики екологічного стану водної екосистеми полягає у виборі екологічних ознак, що характеризують стан досліджуваної екосистеми, включають їх у формулу, за якою визначають екологічний стан водної системи. Визначають стан екосистеми дистанційно за спектральними параметрами тестових біологічних об'єктів та якісними візуальними ознаками з подальшим використанням математичного апарату, для чого, шляхом фотографування з подальшою комп'ютерною обробкою зображень фітобентосу та фітоперифітону на природних та штучних субстратах, визначають на зображеннях поверхні цих субстратів значення компонентів R, G і В колірної моделі RGB, а потім відношення значень G компонентів до значень В компонентів, а також відношення значень R компонентів до значення G компонентів, визначають траєкторію системи, діагностують екологічний стан системи.
Keywords: діагностика; екологічний стан водної системи