Інституції громадянського суспільства у вирішенні соціальних конфліктів (спорів) - Рішняк, М. О. (Право, 2019)
Стаття присвячена дослідженню інституцій громадянського суспільства в аспект вирішення соціальних конфліктів. Встановлено їх особливості та природу, місце і призначення в суспільстві, вплив на соціально-правове становище індивідів. Виявлено, що стабільність і сталий розвиток суспільства, стан забезпечення прав і свобод людини і громадянина залежать від рівня соціальної і правової активності індивідів, здатності їх організацій своєчасно і ефективно регулювати конфлікти. Встановлено, що інституції є посередником між громадянами і державою, взаємодіють з інститутами держави та є ключовим елементом автономного механізму саморегулювання, вирішення конфліктів. Визначено, що найбільш оптимальним у вирішенні конфліктів є поєднання громадського саморегулювання із сприянням інститутів держави. Встановлено критерії участі інституцій у вирішенні соціальних конфліктів. // The article is devoted to the study of civil society institutions in the aspect of resolving social conflicts. Their features and nature, place and purpose in society, the impact on the socio-legal status of individuals. It was found that the stability and sustainable development of society, the state of human and civil rights and freedoms depend on the level of social and legal activity of individuals, the ability of their organizations to timely and effectively resolve conflicts. It is established that institutions are a mediator between citizens and the state, interact with state institutions and are a key element of an autonomous mechanism of self-regulation, conflict resolution. It is determined that the most optimal in resolving conflicts is the combination of public self-regulation with the assistance of state institutions. Criteria for the participation of institutions in resolving social conflicts have been established.
Keywords: громадянське суспільство; інституції громадянського суспільства; громадські організації; механізм вирішення соціальних конфліктів; посередництво; інститути держави; примирення; civil society; civil society institutions; NGOs; mechanism for resolving social conflicts; mediation; state institutions; reconciliation