Communication Interfaces for a Microclimate Monitoring System - Fesenko, А.; Sotnik, S. (NURE, 2026)
The work considers the issue of choosing communication interfaces for microclimate monitoring systems in residential, industrial, and public premises. The main criteria for choosing data transmission channels are analyzed, in particular, the length of the communication line, noise immunity, information capacity, scalability, and the total cost of ownership of the system. Analog, wired digital, and wireless interfaces are compared in terms of their functionality and feasibility of application. Recommendations are given for choosing the optimal solution depending on the scale and operating conditions of the microclimate monitoring system. У роботі розглянуто питання вибору інтерфейсів комунікації для систем моніторингу мікроклімату в житлових, промислових та громадських приміщеннях. Проаналізовано основні критерії вибору каналів передавання даних, зокрема довжину лінії зв’язку, завадостійкість, інформаційну місткість, масштабованість та сукупну вартість володіння системою. Проведено порівняння аналогових, дротових цифрових та бездротових інтерфейсів з точки зору їх функціональних можливостей та доцільності застосування. Наведено рекомендації щодо вибору оптимального рішення залежно від масштабу та умов експлуатації системи моніторингу мікроклімату.
Вибір інтерфейсів комунікації для системи моніторингу мікроклімату
Keywords: microclimate monitoring; communication interfaces; wireless technologies; Modbus RTU; energy consumption; моніторинг мікроклімату; інтерфейси комунікації; бездротові технології; енергоспоживання