Аналіз зондувальних сигналів систем радіоакустичного зондування атмосфери в функціональному просторі - Шамрай, А. П.; Кондрашов, І. Є. (ХНУРЕ, 2024)
Системи радіоакустичного зондування (РАЗ) атмосфери забезпечують отримання інформації про стан процесів, що відбуваються в нижніх шарах атмосфери. Вони дозволяють вимірювати вертикальні профілі температури атмосфери, швидкості вітру, вологості повітря. Отримана інформація використовується в прикладних задачах для забезпечення зльоту та посадки літальних апаратів, прогнозування погоди, вивчення атмосферних процесів. Проте ефективність існуючих радіоакустичних засобів є недостатньою і існують потреби практики з розробці відповідних перспективних структур та алгоритмів, що реалізуватимуться при побудові конкретних станцій. Розроблено нові підходи і новий математичний апарат для використання в задачах аналізу і синтезу зондувальних сигналів систем РАЗ. Описано процес взаємодії акустичних і електромагнітних сигналів в середовищі за допомогою функціонального аналізу і абстрактних математичних просторів, що дозволить розглядати такі сигнали сумісно, використовувати наочні геометричні подання і підвищити ефективність задач дослідження і синтезу таких комплексних, різнорідних сигналів. Методом математичного моделювання вивчено особливості поверхонь відстаней для різних пар зондувальних сигналів. Загальні закономірності вивчених поверхонь відстаней сигналів такі: є деяка головна пелюстка поверхні, у якій зв'язок зондувальних акустичного й електромагнітного сигналів, що мають різну фізичну природу, значний. У міру зростання значень параметрів функціонального простору ступінь зв'язку сигналів змен шується і, залежно від форм обвідних сигналів, можуть спостерігатися бічні пелюстки поверхні, розміри яких залежать від характерних особливостей обвідних. Отримані результати досліджень забезпечать можливість постановки і вирішення актуальних задач аналізу і синтезу зондувальних сигналів з використанням математичного апарату функціонального аналізу.
Keywords: дистанційне зондування атмосфери; зондувальний сигнал; функціональний аналіз; критерій оптимальності