Розроблення математичних моделей планування оперативних втручань - Аврунін, О. Г.; Семенець, В. В.; Філатов, В. О.; Кухаренко, Д. В.; П’ятикоп, В. О.; Тимкович, М. Ю. (ХНУРЕ, 2020)
Із проведеного аналізу розподілу траєкторій доступу до ВМС встановлено, що завжди апріорна ймовірність вибору малотравматичної траєкторії доступу до субталамічної ділянки досить висока (близько 0,5), що пояснюється відносно неглибоким розташуванням ділянки, яка оперується (довжина траєкторії в дорослих пацієнтів у середньому не більше ніж 75 мм), і відсутністю на шляху хірургічного інструмента стовбурових структур у разі доступу з верхньої півсфери. Однією з переваг запропонованої математичної моделі побудови векторів сили тяги очних м'язів є те, що кріплення м'яза до поверхні очного яблука розглядається не як точка, а як певна поверхня. Розроблені математичні моделі дозволяють отримати тривимірну модель окорухового апарату з ОССК, а також встановити залежність кутів відхилення очного яблука від первинної позиції (кутів косоокості) від біологічних параметрів. Запропоновано більш точний спосіб визначення результуючого моменту сили окорухового м'яза.
Keywords: корекція косоокості; нейронна мережа; візуалізація траєкторії хірургічного доступу