Проєктування мережі широкосмугового доступу мікрорайону м. Харків - Винник, Д. В. (My University, 2025)
Мета роботи – проєктування мережі широкосмугового доступу 1-го мікрорайону міста Харків. З впровадженням нових технологій мережі доступу можна розглядати як найбільш динамічний сегмент телекомунікаційної галузі. В даний час у мережах доступу ведеться перехід на оптичні технології у фіксованому зв'язку. Поряд із традиційними рішеннями, на основі оптичних модемів, оптичного Ethernet, технології Micro SDH, з'явилися перспективні та прогресивні рішення для побудови мультисервісної мережі з наданням послуг IP телефонії, IPTV, доступу до Інтернету/передачі даних з використанням пасивних архітектур . оптичних мереж PON. Тому в роботі було проведено проєктування мережі доступу на території 1 мікрорайону м. Харків на базі архітектури FTTx з прокладання оптичних ліній зв'язку до будинків з потенційними абонентами. Завдання, що вирішуються: вибір технології підключення та архітектури мережі, вибір обладнання та матеріалів, розрахунок бюджету оптичної потужності.
Keywords: широкосмугова мережа; пасивна мережа; оптична лінія звʼязку