Розробка модуля «Моніторинг та аналіз взаємодій з рунами» у мережі «Bitcoin» - Лещенко, Д. С. (My University, 2025)
Об'єктом дослідження є блокчейн-мережа Bitcoin. Об'єктом розробки є модуль « Моніторинг та аналіз взаємодій з рунами». Цей модуль є частиною інформаційної системи для аналізу цифрових активів у мережі Bitcoin. Метою розробки модуля є підвищення ефективності, точності та швидкості декодування й аналізу транзакцій з рунами, забезпечення автоматизованого формування звітів та надійного зберігання аналітичних даних. Методами дослідження виступають: системний аналіз, порівняльний аналіз технологій (Bitcoin Core RPC, bitcoinjs-lib, runestone-lib), експериментальне тестування, статистична обробка даних. В результаті аналізу обґрунтовано вибір спеціалізованих бібліотек для декодування та запропоновано власну архітектуру модуля. Створено прототип модуля моніторингу та аналізу транзакцій з використанням технології Runestone.ts. Розроблено елементи інформаційного, математичного, програмного та технічного забезпечень. PostgreSQL було обрано як систему управління базами даних. Технічна реалізація базується на мікросервісній та клієнт-серверній архітектурі з використанням мови програмування TypeScript та бібліотек React, NestJS, Next.js і технології Redis, Docker.
Keywords: декодування; модуль «Моніторинг та аналіз взаємодій з рунами»; блокчейн-мережа; Bitcoin; транзакція