Гносеологічні корені «кризи» в сучасній метрології на пострадянському просторі - Чалий, В. П.; Чалий, С. Ф. (My University, 2015)
Проблему вимірювання як складного, багатогранного та діалектично суперечливого процесу кількісного пізнання оточуючого світу, розглянуто в історично - філософському плані на тлі суб’єктно-об’єктних відносин. Показано, що криза в сучасній метрології, яка існує в країнах на пострадянському просторі, має гносеологічні корені і стосується не тільки інструментального блока наукового методу пізнання, але зачіпає також світоглядні установки і нормативно-методологічні принципи. Цим можна пояснити категоричне несприйняття нового підходу до вимірювання – концепції непевності* (або концепції GUM) окремими метрологами країн СНД, вихованими на філософії радянського зразка. Концепція GUM являє собою, фактично, нову парадигму метрології; вона повністю впроваджена в практику на Заході. Криза, як період формування і усвідомлення нової парадигми метрології на пострадянському просторі, продовжується. The problem of measuring is a complex, multifaceted and dialectically contradictory process of quantitative knowledge of the surrounding world, considered in historical - philosophical terms against the post-Soviet countries background of the subject-object relations. It is shown that the crisis in modern metrology that exists in the post-Soviet countries, has epistemological roots and is not only instrumental unit scientific method of knowledge, but also affect the ideological setting and regulatory and methodological principles This may explain the categorical rejection of the new approach to measuring - the concept of uncertainty (or concept GUM) metrologists some countries, brought up on the philosophy of the Soviet model. GUM concept is actually a new paradigm metrology; it is fully implemented in practice in the West. The crisis, as during the formation and realization of a new paradigm of metrology in the post – Soviet continues is continues.
Keywords: метрологія; концепція непевності; філософія; гносеологія