Розроблення системи управління технологічним процесом лазерної пайки з використанням ЧПК - Лихошвай, І. П. (My University, 2025)
Мета роботи – підвищення ефективності та точності управління технологічним процесом лазерної пайки шляхом розробки системи на основі числового програмного керування (ЧПК). Об’єкт дослідження – процес автоматизації лазерної пайки електронних компонентів. Предмет дослідження – система управління, що включає програмне забезпечення для ЧПК, що забезпечують виконання лазерної пайки електронних компонентів. У даній кваліфікаційній роботі був розглянутий технологічний процес лазерної пайки та проаналізоване обладнання для лазерної пайки. Також, був проведений аналіз та наведені переваги і недоліки лазерної пайки. В кінці теоретичної частини були розглянуті сучасні тенденції в технології лазерної пайки. Наступною частиною роботи стала розробка макету системи лазерної пайки. Було підготовлено структурну схему макету, був здійснений підбір апаратних та програмних засобів для макету системи. Була розроблена 3D-модель макету, деталі, оптимізовані для 3D-друку виготовлені на 3D-принтері. Готове програмне забезпечення GRBL було адаптовано для отриманого макету. В кінці цього етапу було отримано зібраний макет системи.
Keywords: лазерна пайка; числове програмне керування; друкована плата