Методи та засоби управління передачею даних у безпровідних мережах - Салех, М. А. (My University, 2012)
Дисертація присвячена питанням розв’язання задачі зменшення часу передачі даних у безпровідних мережах передачі даних на основі урахування характеристик типів трафіка, впливу зовнішніх факторів та особливостей мереж. Основні результати: новий метод зменшення часу передачі даних у безпровідній мережі, який враховує наявність та довжину інтервалів надмірного завантаження процесорів маршрутизатора, що дозволяє збільшити інтенсивність обслуговування трафіка мережею; новий метод перерозподілу пропускної здатності у безпровідній мережі, що враховує властивості фрактальності інформаційних потоків і щільності розподілу ймовірності зміни їх інтенсивності, та полягає в управлінні швидкістю передачі потоків даних, що поступають на вхід критичної ділянки мережі за рахунок прогнозування їх інтенсивності, що дозволяє зменшити час передачі даних у безпровідній мережі; удосконалений метод зменшення завантаження буферної пам’яті маршрутизатора, який відрізняється використанням результатів динамічного управління інформаційними потоками на вході маршрутизатора, що дозволяє прискорити процес передачі даних у безпровідній мережі; удосконалений метод параметричного управління передачею даних, який відрізняється можливістю врахування динаміки змін характеристик параметрів транспортного протоколу, що дозволяє збільшити пропускну здатність протоколу. Диссертация посвящена вопросам решения актуальной современной задачи - разработки методов управления передачей данных в беспроводных сетях, которые позволяют увеличить пропускную способность сетей и уменьшить время передачи данных на основе учета характеристик типов трафика и особенностей беспроводных сетей наряду с влиянием внешних факторов и гетерогенностью структуры сети. The thesis is devoted to the problems related with decreasing o f data transmission time in the wireless network. The problems are solved on the basis of consideration of traffic nature, influence of external factors and features of networks. The main results: new method for data transmission time decreasing in wireless network, which takes into account the availability and duration of router’s processors overloading intervals, and allows increasing service rate for traffic in network; new method for bandwidth reallocation in wireless network, which takes into account fractal properties of information flows and probability density functions for their rate, which are conditioned by long-range correlative dependence, and the method is in controlling of data flows rate, which input to the bottleneck link of a network, basing on prediction results, that allows decreasing data transfer time in wireless network; modified method for decreasing of router’s buffer memory utilization which is based on results of information flows dynamical control at router’s input, and allows speeding up data transfer process in wireless network; modified method for parametric control of data transfer, which is based on dynamics of transport protocol parameters’ characteristics change, that allows increasing of transport protocol’s throughput.
Keywords: передача даних; безпровідна мережа; трафік; пропускна здатність; масштабна інваріантність; перерозподіл; data transmission; wireless network; traffic; flow; throughput; scale invariance