Механізм управління системою економічної безпеки підприємства - Данілова, І. А. (My University, 2024)
Мета дослідження – з’ясування теоретичних аспектів та аналіз діяльності механізмів управління системою економічної безпеки підприємства, а також розроблення в напрямів удосконалення механізму управління системою економічної безпеки підприємства. Розглянуто теоретичні аспекти механізму управління системою економічної безпеки підприємства. Зокрема, проаналізовано сутність економічної безпеки підприємства, розглянуто визначення даного поняття різними науковцями. Визначено завдання економічної безпеки (забезпечення фінансової стабільності, конкурентоспроможності тощо) та проаналізовано чинники впливу на неї. Досліджено систему економічної безпеки підприємства, її функції та складові. Проаналізовано моделі управління економічною безпекою підприємств. Розглянуто моделі оцінки рівня безпеки, діагностики загроз, формування реакцій на загрози. Проаналізовано механізм управління економічною безпекою АТ «Укртелеком», який включає моніторинг загроз, управління ризиками, стратегічне планування та інші складові. Здійснено оцінку рівня економічної безпеки АТ «Укртелеком» за допомогою аналізу ліквідності, рентабельності, ділової активності та інших показників. Розраховано інтегральний показник, який свідчить про досить високий, але нестабільний рівень економічної безпеки.
Keywords: економічна безпека