Межі здійснення працівниками трудових прав - Остапенко, Ю. О. (My University, 2020)
Artykuł kompleksowo przedstawia istotę prawną granic wykonywania przez pracowników praw pracowniczych. Autor analizuje stanowiska naukowców dotyczące zrozumienia granic realizacji przez osobę jego praw, a także identyfikuje aktualne podejścia do określania rodzajów granic realizacji praw. Na tej podstawie formułuje się definicję pojęcia „granic wykonywania przez pracownika praw pracowniczych” i wyróżnia się ich rodzaje. Autor zalicza do grupy granic o charakterze moralno-prawnym: granice odzwierciedlające ogólną istotę prawa i systemu prawnego; granice wynikające z uczciwości i racjonalności prawnie istotnego zachowania podmiotu prawa; granice wynikające z rzetelności prawnie istotnych zachowań pracownika. Grupę granic formalno-prawnych o charakterze określającym stanowią: granice wynikające ze sposobów wykonywania przez pracownika praw pracowniczych; przestrzenno-czasowe granice wykonywania przez pracownika praw pracowniczych. Grupa granic o obiektywno-podmiotowym charakterze prawnym jest określona przez istotę i charakter konkretnej osobowości prawnej pracownika wykonującego prawa pracy w określonym okresie czasu. Wnioski do artykułu podsumowują wyniki badania. У статті комплексно окреслюється юридична сутність меж здійснення працівниками трудових прав. Автором аналізуються позиції учених щодо розуміння меж реалізації особою її прав, а також виявляються актуальні підходи до визначення видів меж здійснення прав. На основі цього формується визначення поняття меж здійснення працівником трудових прав та виокремлюються їх види. До групи меж морально-правового характеру автор відносить межі, що відображають загальну сутність права та правової системи; межі, обумовлені справедливістю та розумністю юридично значимої поведінки суб’єкта права; межі, обумовлені добросовісністю юридично значимої поведінки працівника. Групу меж формально-юридичного, визначального характеру складають межі, обумовлені способами здійснення працівником трудових прав; просторово-часові межі здійснення працівником трудових прав. Група меж об’єктивно-суб’єктного правового характеру окреслюється сутністю та характером конкретної правосуб’єктності працівника, котрий здійснює трудові права, у певний період часу. У висновках до статті узагальнюються результати дослідження. The article comprehensively defines the legal essence of the limits of the employees’ labor rights. The author analyzes the positions of scientists regarding the understanding of the boundaries of the person to exercise his rights, and also identifies relevant approaches to determining the types of limits for the rights exercising. On the basis of this, the definition of the “limits of the employee’s labor rights” concept is formulated and their types are highlighted. In the group of limits of a moral and legal nature, the author includes: boundaries that reflect the general essence of law and the legal system; limits due to the fairness and reasonableness of the legally significant behavior of the subject of law; limits due to the good faith of the legally significant behavior of the employee. The group of boundaries of a formal-legal, determinant nature is made up of: limits conditioned by the methods of the employee’s labor rights implementation; the spatial and temporal limits of the employee’s labor rights implementation. The group of boundaries of an objectively subjective legal nature is determined by the essence and nature of the specific legal personality of the employee who exercises labor rights in a certain time period. Conclusions generalize the results of the research.
Granice wykonywania przez pracowników praw pracowniczych
Limits of employee’s exercise of labor rights
Keywords: межі трудових прав; правомірність; працівник; трудові права працівника; трудові правовідносини; employee; employees’ labor rights; labor relations; legality; limits of the employees’ labor rights