Метод визначення відстані до джерела звуку в системі управління елементами розумного будинку - Курлаєв, В. І. (My University, 2025)
Метою роботи є розробка ефективної системи визначення відстані до джерела звуку для автоматизації процесів у "розумному будинку". Застосування таких систем дозволяє підвищити комфорт, енергоефективність та безпеку житлових і комерційних приміщень. У ході виконання кваліфікаційної робот отримано результати, які підтвердили, що метод sound intensity method демонструє стабільні результати у складних акустичних середовищах, тоді як метод TDoA є чутливим до рівня шуму. Похибка для кожного методу була оцінена у відсотках, що дозволило виявити їхню залежність від рівня шуму та складності акустичного середовища. Найменші похибки зафіксовані для ToA за низького рівня шуму, а найбільші – для TDoA у складних умовах. Запропоновано використання комбінованого підходу (поєднання ToA та SIM) для досягнення найкращих результатів у реальних умовах.
Sound Source Distance Estimation Method in a Control System for Smart Home Elements
Keywords: "розумний будинок"; відстань до джерела звуку; мікрофон; DSP; SIM; TDoA; ToA