Провадження механізмів захисту від кібератак та зловживань у Web- сервісах - Бородавка, В. В. (My University, 2025)
У роботі використано методи математичного та системного аналізу та порівняння існуючих рішень для захисту web-сервісів від атак на основі блокування та фільтрації небезпечного трафіку. Технічні рішення реалізовані за до помогою налаштування та конфігурації iptables, ipset, fail2ban для створення динамічних чорних списків IP-адрес. Крім того, проведено експериментальне тестування розробленої системи на реальних даних трафіку web-сервісів. Основним результатом дослідження є впровадження нової стратегії захи сту web-сервісів за допомогою поєднання стандартних інструментів фільтрації iptables та ipset з автоматизованою системою реагування на підозрілу активність fail2ban. Новизна роботи полягає в інтеграції цих рішень з блокчейн системами, що дозволяє автоматично оновлювати та адаптувати захист у відпо відь на поточні загрози. Запропонована система забезпечує виявлення та блоку вання підозрілих IP-адрес в режимі реального часу. Результати дослідження рекомендується застосовувати для покращення захисту web-сервісів, що працюють у рамках блокчейн-інфраструктур або мають підвищену загрозу до зловживань і кібератак, зокрема розподілені атаки на відмову в обслуговуванні та brute force.
Keywords: web-сервіс; блокчейн; кіберзахист; кібератака; управління інформаційною безпекою