Феномен японської правової системи. Характеристика та особливості - Вороніна, М. А. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2016)
У статті розглянуто феномен правової системи Японії через аналіз окремих елементів правової системи Японії шляхом дослідження специфічних та характерних тільки для цієї системи засобів регулювання суспільних відносин. Продемонстровано втілення базових принципів звичаєвої правової системи в сучасній японській правовій системі. Наведені основні підходи до визначення ролі права в сучасному японському соціумі. // The article deals with the phenomenon of the legal system of Japan through the analysis of individual elements of the legal system of Japan by studying specific and characteristic of this system of regulation of social relations. The embodiment of the basic principles of custom legal system in the modern Japanese legal system is demonstrated. The main approaches to determining the role of law in modern Japanese society are given.
Keywords: правова система Японії; звичаєве право; джерела права; громадянське суспільство; legal system of Japan; customary law; sources of law; civil society