Методи рішення задачі комівояжера на основі обчислювального інтелекту - Онищенко, О. І. (My University, 2024)
Метою кваліфікаційної роботи є експериментальне дослідження ефективності використання при вирішенні задачі комівояжера методів обчислювального інтелекту, зокрема, генетичних алгоритмів, мурашиних алгоритмів та самоорганізуючих карт Кохонена, та аналіз їх швидкодії при пошуці маршрутів обходу графів різних розмірностей. У ході виконання кваліфікаційної роботи розроблено програмний застосунок із реалізаціями досліджуваних підходів та засобами автоматизації проведення експериментів. Виконано серії експериментів для різних варіантів генетичних та мурашиних алгоритмів та налаштувань їх вхідних параметрів з метою визначення підходу, що надає найкоротші маршрути за якомога менший час.
Methods for Solving the Traveling Salesman Problem Based on Computational Intelligence
Keywords: задача комівояжера; обчислювальний інтелект; генетичний алгоритм; кросовер; мутація; мурашиний алгоритм; карта Кохонена