Метод підвищення завадозахищеності радіолокаційних систем ідентифікації «свій-чужий» при дії навмисних корельованих завад - Свид, І. В.; Обод, І. І.; Мальцев, О. С.; Ткач, М. Г.; Старокожев, С. В.; Глущенко, А. О.; Чумак, В. С. (ХНУРЕ, 2021)
Проаналізовано принципи побудови і структуру систем ідентифікації «свій-чужий» та виявлено, що у існуючій системі зацікавлена сторона має можливість несанкціоновано використати даний інформаційний ресурс для дальнього визначення координат повітряних об’єктів, з одного боку, та перекручування інформації цього інформаційного ресурсу, з другого боку, що призводить до непередбачуваних наслідків. Показано, що найбільш вразливим місцем в системах ідентифікації «свій-чужий» є літаковий відповідач, який істотно впливає на завадостійкість та завадозахищеність ідентифікаційних систем повітряних об'єктів. Запропоновано метод спадкоємного переходу до завадостійких систем ідентифікації «свій-чужий» на основі синхронних мереж систем ідентифікації, який дозволяє істотно розширити методи обслуговування заявок та методи побудови систем. Така методика побудови ідентифікаційних систем виключає наявну проблему розосереджених ідентифікаційних систем, а також проблему часового узгодження сигналів, що поступають з систем первинної та вторинної радіолокації. Запропонований метод спадкоємного переходу до завадостійких систем ідентифікації «свій-чужий» дозволяє виключити можливість несанкціонованого доступу зацікавленої сторони до ідентифікаційних інформаційних ресурсів, що значною мірою підвищує завадозахищеність ідентифікаційної системи в цілому.
Метод повышения помехозащищенности радиолокационных систем идентификации «свой-чужой» при действии преднамеренных коррелированных помех
Method for increasing noise immunity of radar "friend or foe" identification systems under the action of intentional correlated interference
Keywords: радіолокаційна система; система ідентифікації «свій-чужий»; управління повітряним рухом; повітряний об’єкт; літаковий відповідач; завадозахищеність; завадостійкість; сигнал запиту; сигнал відповіді; мережева структура; відносна пропускна здатність