Криптографічна конкурентоспроможність криптосистем на основі некомутативних груп - Котух, Є. В.; Халімов, Г. З.; Джура, І. Є. (ХНУРЕ, 2025)
Стрімкий розвиток квантових обчислень створює пряму загрозу для сучасних криптографічних систем RSA, DSA та ECC через можливість застосування алгоритму Шора. У відповідь на цю загрозу NIST проводить стандартизацію постквантової криптографії, обравши у 2022 р. алгоритми на основі решіток та геш-функцій. Криптосистеми на некомутативних групах, попри їх потенційну стійкість до квантових атак завдяки природним властивостям некомутативних алгебраїчних структур, не увійшли до першого набору стандартів через складність аналізу безпеки.
Keywords: алгоритм Шора; криптографія