Розробка та аналіз параметрів фільтрувальних ланцюгів для обробки сигналів в цифрових системах - Бібік, С. М. (My University, 2025)
У роботі розглядається проблема шумозаглушення у цифрових аудіосигналах, зокрема мовних. Основну увагу приділено методу спектрального віднімання ефективному підходу до фільтрації стаціонарних та квазістаціонарних шумів. Об’єкт дослідження: аггоритми цифрової фільтрації та шумозаглушення. Мета: оцінити ефективність різних методів обробки сигналів (спектральне віднімання, адаптивні фільтри, фільтр Вінера) для підвищення якості аудіо в умовах шуму та розробити й вдосконалити алгоритм фільтрації для підвищення ефективності шумозаглушення. У рамках роботи: - досліджено методи фільтрації шуму; - реалізовано та порівняно кілька алгоритмів; - обрано оптимальний підхід та вдосконалено його; - оцінено покращення якості сигналу до і після обробки. Після порівняльного аналізу планується обрати один з алгоритмів фільтрації та провести його вдосконалення. Це дозволить продемонструвати вплив оптимізації на ефективність обробки сигналів — до та після покращення алгоритму.
Keywords: шумозаглушення; цифрова обробка сигналів; амплітудний спектр; стаціонарний шум; фільтрація; мовний сигнал; перетворення Фур’є; відновлення сигналу