Радіоконтроль випромінювань радіоелектронних засобів. Проблеми та шляхи вирішення - Безрук, В. М.; Голобородько, Ю. М.; Заболотний, В. І.; Скибенко, М. С. (ХНУРЕ, 2025)
Статтю присвячено аналізу проблематики радіоконтролю декаметрового діапазону, що є критично важливим для забезпечення надійності радіозв'язку. Висвітлено основні виклики, пов'язані з особливостями поширення декаметрових хвиль (поверхневі та просторові), що призводить до високого завантаження спектра та ускладнює виявлення цільових радіовипромінювань. Проаналізовано недоліки існуючих ручних та візуально апаратних методів контролю, які характеризуються низькою швидкістю та нездатністю ефективно виявляти короткочасні сигнали. Запропоновано підхід до автоматизації радіоконтролю шляхом використання апріорної інформації про радіовипромінювання, зокрема, їхніх поляризаційних характеристик, несучої частоти та зони розміщення джерела. Обґрунтовано ефективність «проріджування» потоку аналізованих сигналів, що дозволяє значно зменшити кількість каналів для детального аналізу. Показано, що автоматична селекція випромінювань дальньої зони може скоротити час огляду діапазону в десятки або сотні разів. Розглянуто завдання багатоальтернативного виявлення заданих сигналів за умов апріорної невизначеності та важливість використання бортових обчислювальних засобів для гнучкості та адаптивності систем радіоконтролю. Результати дослідження підтверджують можливість значного підвищення швидкості та якості радіоконтролю декаметрового діапазону за рахунок впровадження запропонованих методів.
Keywords: радіоконтроль; декаметровий діапазон; короткі хвилі; радіовипромінювання; апріорна інформація; багатоальтернативне виявлення; поляризаційні характеристики