Методи машинного навчання на основі аналізу трафіка для виявлення програм-вимагачів платформи Android - Ступаренко, Р. Ю. (My University, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є використання методів машиного навчання на базі аналізу трафіка для виявлення програм-вимагачів на платформі Android. У ході виконання кваліфікаційної роботи було надано комплексний огляд літератури, щоб продемонструвати існуючі дослідження з метою аналізу прогалин і пошуку нових напрямів дослідження. Для проведення двох експериментів було використано останній набір даних виявлення програм-вимагачів Android, 2023 від Kaggle. У рамках попередньої обробки даних для усунення дисбалансу набору даних була прийнята техніка рандомізованої недостатньої вибірки. Після попередньої обробки даних було застосовано вибір ознак за допомогою прямого вибору ознак і важливості ознак. Всього 19 функцій були визнані вирішальними для аналізу та ідентифікації атак. Було проведено два експерименти з використанням DT, SVM, KNN, моделі ансамблю (DT, SVM, KNN), FNN і TabNet.
Machine Learning Techniques Based on Traffic Analysis to Detect Android Platform Ransomware
Keywords: штучний інтелект; машинне навчання; Android; програми-вимагачі; аналіз трафіка