Дослідження перспективних схем перетворювачів електричної енергії для сонячних електростанцій - Сідак, Д. О. (My University, 2024)
Об'єктом дослідження є схеми постійного (стабілізованого) струму на основі індуктивно-ємнісного перетворювача, тобто схеми розподілу та споживання сонячної електричної енергії, що забезпечують незалежність вихідного струму від величини опору навантаження. Мета роботи – створення моделі пристрою постійного струму на основі індуктивно ємнісного перетворювача, аналіз його роботи та порівняння результатів моделювання з розрахунковими значеннями. У роботі було розглянуто основні схеми перетворювачів постійної напруги на змінну. Для цього була вибрана двотактна схема інвертора із середньою точкою трансформатора, що володіє підвищеною ефективністю при відносно малих значеннях напруги живлення. Проведено розрахунок силової частини та системи управління джерела живлення, вибрано елементну базу для реалізації всіх блоків пристрою. Розроблено модель розробленого пристрою у програмі MultiSim. Інверторні схеми можуть бути застосовані у широкому спектрі галузей, автомобілебудування, фотоелектричні масиви, а також для живлення побутових предметів.
Keywords: сонячна енергетика; інверторна схема; імітаційне моделювання; високочастотне живлення