Інтелектуальна система для розпізнавання номерних знаків автомобілів за допомогою технології OCR за наявності шуму - Омельченко С. О. (My University, 2022)
Метою кваліфікаційної роботи є створення ПЗ для автоматичного розпізнавання зображення номерного знаку автомобіля за допомогою технології оптичного розпізнавання символів за наявності шуму. В ході виконання кваліфікаційної роботи було виконано наступне: - обґрунтовано актуальність обраної теми, оглянуто наукові публікації, які стосуються теми кваліфікаційної роботи та існуючі рішення на ринку; - розглянуто технологію комп’ютерного зору, його історію виникнення, напрямки застосування, використання технології для розпізнавання образів, алгоритми розпізнавання образів, приклади використання. Зокрема було розглянуто технологію оптичного розпізнавання символів: коротку історію, принцип роботи, варіанти використання, переваги та недоліки; - розглянуто існуючі типи цифрових зображень, типи шуму та причини його виникнення, засоби зменшення шуму на зображенні; - описано технології розробки та інструментальні засоби, що використовувалися для створення веб-додатку; - створено веб-додаток, що дозволяє накладати шум на вибране зображення або автоматично розпізнавати зображення номерного знаку автомобіля за наявності шуму; - проведено експериментальні дослідження щодо роботи програми
Keywords: комп’ютерний зір; розпізнавання образів; оптичне розпізнавання символів; цифрове зображення; цифровий шум зображення; фільтри зображень