Визначення лінії симетрії на зображенні обличчя людини при діагностуванні емоційно-психічного стану - Шелехов, І. В.; Прилепа, Д. В. (ХНУРЭ, 2016)
Запропоновано інформаційно-екстремальний метод визначення центральної ліній симетрії за зображеннями обличчя людини при діагностуванні її емоційно-психічного стану. При цьому показано, що при психодіагностуванні центральна лінія симетрії вибирається за умови мінімальної різниці максимумів інформаційного критерію, визначених в процесі навчання для право- і лівопівкульних портретів людини. За результатами фізичного моделювання доведено, що пошук центральної ліній симетрії зображення обличчя людини дозволяє підвищити достовірність розпізнавання психоемоційного стану людини.
Keywords: інформаційно-екстремальна інтелектуальна технологія; критерій функціональної ефективності; машинне навчання; лінія симетрії; система діагностування емоційно-психічного стану