Загальна сутність стабільних і нестабільних трудових правовідносин - Швець, В. О. (My University, 2020)
Статтю присвячено формуванню актуальної наукової думки про сучасну концептуальну сутність стабільних і нестабільних трудових правовідносин. Автором окреслюється загальна соціально-правова сутність нестабільних трудових правовідносин і виокремлюються такі рівні нестабільності відповідних правовідносин: нестабільність, що призвела до припинення трудових правовідносин; суттєва нестабільність правовідносин; умовна нестабільність правовідносин. Обґрунтовується, що стабільні та нестабільні трудові правовідносини за своїм характером і впливом на стан забезпечення трудових прав і законних інтересів працівників і роботодавців можуть бути таких видів: гармонійна нестабільність і стабільність трудових правовідносин; екстраординарна нестабільність і стабільність трудових правовідносин; негативна нестабільність і стабільність трудових правовідносин. У висновках до статті викладаються узагальнені результати дослідження. Зроблено висновок, що забезпечення стабільності трудових правовідносин не повинно ставати бар’єром для органічної еволюції трудових правовідносин, зумовлених закономірностями розвитку відносин між учасниками цих відносин, потребами користування сторонами трудового договору трудовими правами й законними інтересами, реалізація яких повинна зумовити легальну динаміку зазначених правовідносин. У цьому контексті стабільність трудових правовідносин як цінність і принцип трудового права є «гармонійною стабільністю трудових правовідносин». Крім того, варто зауважити, що поняття стабільності та нестабільності трудових правовідносин зазвичай нерозривно пов’язане з фактом дії трудового договору та його змінюваності. Водночас змінюваність і незмінюваність цього договору, факт його розірвання не може характеризуватись як однозначно позитивний або негативний факт. Відповідний висновок про позитивність або ж негативність динаміки змінюваності договору, його дії повинен формуватися з урахуванням конкретних обставин, за яких може констатуватися стабільність або ж нестабільність трудових правовідносин. The article is devoted to the formation of relevant scientific thought about the modern conceptual essence of stable and unstable labor relations. The author outlines the general socio-legal essence of unstable labor relations and identifies the following levels of instability of the respective legal relations: instability, which led to the termination of labor relations; significant instability of legal relations; conditional instability of legal relations. It is substantiated that stable and unstable labor relations by their nature and impact on the state of labor rights and legitimate interests of employees and employers can be of the following types: harmonious instability and stability of labor relations; extraordinary instability and stability of labor relations; negative instability and stability of labor relations. In the conclusions to the article the generalized results of research are stated. It is concluded that ensuring the stability of labor relations should not be a barrier to the organic evolution of labor relations, due to the laws of relations between the parties, the needs of the parties to the employment contract and legitimate interests, the implementation of which should lead to legal dynamics. In this context, the stability of labor relations as a value and principle of labor law is a “harmonious stability of labor relations”. In addition, it should be noted that the concept of stability and instability of employment, as a rule, is inextricably linked with the fact of the employment contract and its variability. In this case, the variability and immutability of this agreement, the fact of its termination can not be characterized as a clearly positive or negative fact. The corresponding conclusion about positivity or negativity of dynamics of variability of the contract, its actions should be formed taking into account concrete circumstances under which stability or instability of labor legal relations can be stated.
The general essence of stable and unstable labor relations
Keywords: правове регулювання; стабільність трудових правовідносин; сфера праці; трудове право; трудові правовідносини; legal regulation; stability of labor legal relations; sphere of labor; labor law; labor legal relations