Оцінка стійкості направленого шифру NTRU до атаки з адаптивно підібраними шифротекстами - Горбенко, І. Д.; Бубир, А. П. (My University, 2012)
Використання криптосистем з відкритим ключем – основний спосіб захисту різноманітної інформації, що передається за допомогою комп’ютерних мереж. Найбільш широко використовуються такі криптосистеми, RSA яких заснована на складності факторизації великих чисел, схема Діфі – Гелмана, DSA, стійкість яких базується на складності вирішення задачі дискретного логарифмування в полі, сімейство алгоритмів у групі точок еліптичних кривих. Але всі вони мають певні недоліки, основні з яких – це або відносно низька швидкість (наприклад, алгоритми на базі ЕК), або низька стійкість (схема Діфі – Гелмана та інші алгоритми, засновані на проблемі пошуку дискретного логарифма в полі), або ці два недоліки одночасно (RSA). Вирішити проблему низької швидкості шифрування при збереженні високого рівня стійкості покликаний алгоритм NTRU, який було розроблено в середині 1990-х років та вперше представлено на конференції CRYPTO’96. NTRU було запатентовано компанією «NTRU Cryptosystems» (зараз – «Security Innovation») 24 липня 2000 р. В цьому алгоритмі всі операції виконуються у кільці зрізаних поліномів. Криптографічна стійкість алгоритму заснована на складності знаходження короткого вектора в заданій алгебраїчній решітці. В 2008 р. даний алгоритм був включений в стандарт [1], а його модифікована версія була взята за основу стандарту [2]. NTRU виконує операції шифрування, розшифрування, генерації ключів на порядки швидше [3] у порівнянні з іншими асиметричними криптосистемами, однак його криптографічна стійкість до різних класів атак ще недостатньо вивчена.
Keywords: криптосистема; спосіб захисту інформації; схема Діфі – Гелмана